Αχ Μαρία, μανούλα, μαμά...
Τριών ετών μάνα
Τα γενέθλια είναι μοναδικά στη ζωή ενός ανθρώπου . Μέχρι να γίνει μητέρα αυτός ο άνθρωπος. Γιατί κάθε μαμά έχει τουλάχιστον 2 φορές γενέθλια το χρόνο, ή 3 ή 4...εξαρτάται από το πόσα παιδιά έχει κάνει.
Την ημέρα των γενεθλίων του Νικόλα μου, γιορτάζω και εγώ. Έχω και εγώ γενέθλια. Πριν απο λίγες ημέρες ο Νικόλας έσβησε τα κεράκια στη γενέθλια τούρτα του. Εγινε τριών. Και μαζί του έγινα και εγώ. Τριων ετών μάνα!
Τον καμάρωνα που έχει μεγαλώσει και που εξελίσσεται σε «αντράκι» σωστό, ...αλλά καμάρωνα και εμένα που έχω ακόμα «σώας τας φρένας» και δεν είμαι έγκλειστη σε κανένα ίδρυμα.
Κάθισα και σκέφτηκα –όπως λέει και η Παπαρίζου- και είδα τη ζωή μου τα τελευταία 3 χρόνια. Και πραγματικά με θαύμασα και μου είπα «μπράβο». Όχι επειδή τα κάνω όλα τέλεια –δεν τα κάνω άλλωστε- ούτε επειδή είμαι η καλύτερη μαμά του κόσμου –απέχω αρκετά απ’αυτο και δεν πιστεύω και πολύ στον όρο. Μου είπα «μπράβο», επειδή έχω καταφέρει να γίνω καλύτερος άνθρωπος απο τότε που έγινα μητέρα. Επειδή έχω αναπτύξει τόση υπομονή που θα ζήλευε και ο Ιώβ. Και επειδή διαπίστωσα πόση αγάπη έχω μέσα μου και πόσα μπορώ να κάνω, για να υπερασπιστώ ό,τι αγαπώ.
Και επειδή δεν είναι ωραίο «να ευλογάμε τα γένια μας», αυτό το μπράβο δεν ανήκει μόνο σε εμένα, ανήκει σε όλες τις μητέρες, που σπάνε τα ρεκόρ καθημερινά: ρεκόρ κούρασης, ρεκόρ αυπνίας, ρεκόρ συζητήσεων για να νουθετήσουν τα μικρά τους, ρεκόρ επαγγελματισμού στη δουλειά τους, ρεκόρ προβληματισμών και προβλημάτων, ρεκόρ ...ακροβασίας με κινήσεις ταχυδακτυλουργού, προκειμένου να τα φέρουν όλα εις πέρας. Όλα αυτά είναι στο βιογραφικό μιας μάνας. Και, μάλιστα, στα highlights με bold γραμματοσειρά. Και οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας, γιατί, αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιός θα το κάνει?
***Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι που λαμβάνω τόσα πολλά email από εσάς, από μαμάδες νέες και παλαιότερες. Χαίρομαι γιατί μου λέτε πόσες ομοιότητες βρίσκετε στη ζωή σας και στη ζωή των παιδιών σας με αυτά που σας γράφω εδω. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνες και ότι κάποιες δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με χιούμορ και με μια δόση ή και παραπάνω (αυτό)σαρκασμού. Δεν είμαστε τέλειες και δεν πειράζει, αν δεν γινουμε και ποτέ! Τα παιδιά μας καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Και, περισσότερο απ’όλα, καταλαβαίνουν την αληθινή αγάπη και το ενδιαφέρον μας για εκείνα, ακόμα και αν δεν έχουμε το χρόνο να είμαστε συνέχεια μαζί τους.
Τα φιλιά μου και την αγάπη μου,
Μαρία Φραγκάκη
Aν μοιράζεστε σκέψεις, είναι καλύτερα!
Περιμένω τα μηνύματά σας στο e-mail μου: maria.fragaki@mother.gr
Twitter: @FragakiMaria
Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr